За хотела Галерия За контакти English version
Оферти и цени Забележителности Резервации Маршрути
Забележителности


СЛОНА
Интересно скално образувание, наподобяващо фигура на слон, в близост до гр. Девин покрай река Въча.

Триградско ждрело, Пещера - ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО
Величествения каньон прорязан от река Триградска, се намира на 2 км. от с. Триград. Със своите скали високи до 250 м., Триградското ждрело е истинска атракция за алпинистите. В ждрелото има над 150 пещери, някои от които благоустроени, като най-известната е Дяволското гърло. В пещерата могат да се видят 18 водопада, най-големия от които падащ в залата на пещерата е висок 42 м. Стотиците стръмни стъпала, прожектори и висящи мостове правят достъпен за всеки суровия подземен свят на "Дяволското гърло".

ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА
"Ягодинската пещера" се намира на 3 км. югоизточно от село Ягодина. Това е една от най-дълбоките пещери в България (6 450 м.). Красиви формации от сталактити, сталагмити, "леопардови кожи" и пещерни перли, могат да бъдат видени покрай атрактивно осветената пътека. В пещерата са открити и археологични находки от Неолита (4 - 5 в.пр.н.е.)

МОМАТА
Уникално скално образувание, наподобяващо фигура на жена, намиращо се в близост до пътя Девин-Широка лъка. Легендата разказва, че на това място красивата мома Каня от Широка лъка, се помолила да бъде вкаменена, за да спаси от преследващите я турци, честта и вярата си. Момата е защитена природна забележителност.

Село ШИРОКА ЛЪКА
Селото е обявено за архитектурен, фолклорен и етнографски музей. Разхождайки се по калдърамените улички, изведнъж се озовавате 1 -2 века назад, във времето на Българското Възраждане. Най-интересните сгради запазени от онова време, са църквата "Успение Богородично", построена 1834 само за 40 дни (по нареждане на турски ферман) и Сгуровския конак, в който е разположен етнографския музей на Широка лъка. В селото се намира и едно от двете фолклорни музикални училища в България.

Защитена местност "ЧАИРИТЕ"
Защитената местност "Чаирите" се намира на 19 км. източно от село Триград. В местността се намират шест естествени свлачищтни езера, запазени от Кватернера. С разнообразната си флора и фауна, това живописно място е един от най-желаните туристически обекти.

АГУШЕВИ КОНАЦИ
Паметник на Среднородопската архитектура от началото на 19 век, конаците са били резиденция на местния турски паша. Този забележителен комплекс от жилищни и селскостопански сгради се намира близо до извора на река Арда, в село Могилица. Агушевите конаци са уникални със своите 221 прозорци, 86 врати и 24 комина.

СМОЛЯНСКИ ЕЗЕРА
Известни като "смарагдовите очи" на Родопите, Смолянските езера се намират близо до град Смолян. От някога 20 езера, сега са останали само 7. Най-дълбокото и красиво езеро е т.нар. "Мътно езеро". Виж карта на Смолян.

ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ
"Чудните мостове" са уникален природен феномен, чието име идва от формата им, наподобяваща мост простиращ се над малка рекичка. Феномена е образуван при разрушаване на стара пещера от земетресение. В близост се намират "Ледената пещера" и "Голямата пещера", в която са намерени археологически находки от 5 - 6 в.пр.н.е.

БАЧКОВСКИ МАНАСТИР
Пътувайки от Пловдив към Смолян, ще минете покрай Бачковския манастир - втория по големина в България, основан 1083 г. Според легендата, Патриарх Евтимий изпратен от турските нашественици в изгнание в Родопите, е погребан в манастира през 14 век. Тук се намира и прочутата с чудотворството си икона на Света Богородица, датираща от 1310 год. Музея на манастира съхранява и мого ценни реликви - икони, книги и др.

Всички права запазени © 2022 Хотел Елит, Девин.
Уеб Дизайн - Родо Консулт ООД, Смолян